Winterblog vol met tips

De eerste sneeuw van het nieuwe jaar is gevallen en we zitten nu volop in de winter. Onze Nier-Energie is op zijn hoogtepunt.

De Chinezen hebben ieder orgaan gekoppeld aan een emotie, aan een seizoen,  aan een gevoel, aan bepaalde voedingsmiddelen en aan nog 1001 dingen meer. Zo is de winter bijvoorbeeld verbonden aan de Nier-Energie, het waterelement, onze wilskracht en onze angst. Water is overal en heeft van zichzelf geen vorm. Het krijgt pas vorm als het in een glas gegoten wordt of tussen de oevers van een rivier stroomt. Water stroomt om obstakels heen maar kan ook de hardste stenen verplaatsen.

Het orgaansysteem dat bij de Winter hoort, zijn de Nieren en de Blaas. Op het fysieke level hebben deze twee organen alles van doen met de waterprocessen die zich in het lichaam afspelen. De Nieren en de Blaas bepalen wat ze willen vasthouden en wat ze willen loslaten. Ga je met de stroom van het water om de obstakels heen mee, of ga je er vol tegenaan om de hardste stenen te verplaatsen of zelfs te vernietigen? Wat is jouw stroming?

Op andere levels zijn deze organen verbonden met angsten en onze wilskracht. Een bepaalde mate van angst nodig om ons bewustzijn te activeren. We worden oplettender en voorzichtiger, bijvoorbeeld door goed te kijken voordat we al dan niet in de sneeuw de weg oversteken.

De Nieren en de Blaas bieden ons de mogelijkheid om grenzen te stellen en daarbinnen te leven. Onze vitaliteit en langlevendheid wordt gedomineerd door de nieren. In hoeverre heb jij de kracht en vastberadenheid om je doelen na te streven? Als deze organen in balans zijn, is je wilskracht optimaal en is het makkelijker om je doelen te volgen. Je bepaalt zelf waar je je energie aan wilt besteden.

“Leef in harmonie met de seizoenen” is een veelgehoorde uitspraak, maar hoe dan? Dat kan echt een uitdaging zijn in onze 24-uurs maatschappij die constant in beweging is. De natuur beweegt in de winter slechts langzaam en het is van essentieel belang dat wij dat ook doen voor ons langdurige fysieke, mentale en emotionele welzijn. Het is goed om ons in de winterperiode even terug te trekken en vaker te mediteren om nieuwe krachten op te doen zodat we in de lente onze ideeën en dromen kunnen uitvoeren.

Om je een beetje op weg te helpen heb ik hieronder een aantal tips verzameld om in harmonie met de winter te leven:

  • Zorg voor meer rust. Dit seizoen vraagt om een rust- en herstelperiode
  • Plan meer tijd voor je Innerlijke Zelf. Meditatie, TaiQi, QiGong. En let eens op je dromen. Welke plannen wil je komend jaar uitvoeren? Gebruik deze periode om je goed voor te bereiden.
  • Eet meer verwarmend voedsel. Laat de salades en de groenteshakes even links liggen. Kies voor soep en stoofschotels, warme voedzame maaltijden met gember, knoflook, kaneel of ovengerechten. Dit alles zorgt ervoor zorgt dat je vanbinnen warm blijft en dat is goed.
  • Feestjes en partijen? Houdt ze kleiner en intiemer. Eenvoudig en relaxt zijn de sleutelwoorden.
  • Draag een sjaal, hoed en handschoenen wanneer je naar buiten gaat. En naveltruitjes zijn nu helemaal uit den boze. Houd je onderrug warm en bedekt.
  • Zorg ook voor de vogels buiten. Hang vetbollen en pinda slingers op en geniet van de vogeltjes.
  • Beperk de prikkels van buitenaf door minder tijd voor de tv, radio en computer door te brengen. Pak eens een goed boek of voer een goed gesprek. Mmmmmm warme thee of glühwein in goed gezelschap bij het haardvuur in plaats van een avondje onderuit hangend Netflixen.
  • Als het niet goed voor je voelt en krijgt er geen energie van, doe het dan niet. Leer “Nee” te zeggen.

Geniet van de Winter en wacht geduldig op de Lente die komt.

 

 Praktijk Yintang in de sneeuw. Binnen brandt de kachel!