Verliefdheid, verbinding en verjonging

Anderhalve week geleden gaf ik de workshop: Maak van 2019 jouw Succesjaar. De deelnemers zijn aan de slag gegaan om op basis van de I Ching een Jaarplan voor het komende jaar op te stellen. Zo weten ze precies welke maanden ze actief kunnen zijn in, en welke maanden beter zijn om vakantie te plannen. Het gaf ze overzicht en inzicht in groeimogelijkheden en uitdagingen voor het volgende jaar.

“Maar klopt zo’n plan dan wel?” is een veelgehoorde vraag van mensen uit mijn omgeving. Om hier antwoord op te geven zal ik vanaf nu iedere maand een blog schrijven over hoe het plan voor mij uitwerkt.

Mijn hexagram voor de maand november is nummer 31, de inwerking. Kort samengevat staat het voor een nieuwe fase in je leven, waarin ruimte is voor een nieuwe richting. Een verbinding die je aangaat, zal voor langere tijd doorwerken. Het gaat over vernieuwing, een gevoel van verjonging.

 

En juist dat vernieuwende, dat is wat zich nu in mijn leven afspeelt. Op allerlei gebied. Zo ben ik voor het eerst sinds jaren weer actief naar de sportschool gegaan. De eerste intake die ik had was op 1 november….toeval?). Een gevoel van verjonging, zegt het hexagram. Nou dat is wel wat ik met de sportschool een beetje hoop te bereiken natuurlijk. Een verbinding die voor langere tijd kan doorwerken? Ja graag! Ik vind het heerlijk om weer op deze manier met mijn lichaam bezig te zijn, conditie en spierkracht op te bouwen en goed naar mijn eigen lichaam luisteren.

Een ander aspect waar dit hexagram op van toepassing is, is dat ik begonnen ben om een boek te schrijven. Alle kennis die ik over de I Ching heb, ben ik gestructureerd aan het uitwerken. Ik heb uren in mijn agenda geblokt om te kunnen schrijven. Mijn doel is om een naslagwerk te maken dat makkelijk leesbaar is, zonder dat het afbreuk doet aan de oorspronkelijke, complexe en rijke symbolentaal. Een behoorlijke uitdaging maar wel eentje waar ik al mijn ziel en zaligheid in kwijt kan.

Het hexagram gaat ook over de mens die in staat van verliefdheid verkeerd. De onderste 3 lijnen symboliseren de jongste zoon (Berg) en de bovenste 3 lijnen zijn de jongste dochter (Meer). De krachten van deze trigrammen horen bij elkaar, ze zijn als Yin en Yang die elkaar aanvullen. Net als een magneet trekken ze elkaar aan. In mijn geval slaat verliefdheid dus op de nieuwe passies die in mijn leven ontstaan zijn: sporten en een boek schrijven.