Loslaten in de herfst

Loslaten in de herfst: Overwicht van het Kleine.

Van de 28 kaartjes die ik zojuist getrokken heb, valt het mij op dat ik maar liefst 5x hexagram nummer 62 trok. Nummer 62 is Overwicht van het Kleine en gaat erover dat het nu de tijd is om dingen los te laten, om los te komen van het oude. Omdat zoveel mensen deze kaart kregen, heb ik besloten om hier een extra blog aan te wijden. Het past namelijk precies bij de herfst, dat proces van loslaten.

Het Oordeel uit de Yi Jing zegt: succes, voordeel, standvastigheid. Kleine dingen zijn mogelijk, grote dingen zijn niet mogelijk. De zang van de vliegende vogel klinkt. Opstijgen is niet goed. Neerdalen is goed. Groot geluk.

Het overgangsproces kan voelen als een rouwproces. Emoties als verdriet en onverwachte huilbuien horen hierbij. Maar hoe groot het verdriet ook is, het gewone leven gaat verder. Na zo’n overgangssituatie volgt een periode van aanpassing. Maar zoals het Oordeel op het einde al zegt: groot geluk. Dus na regen komt zonneschijn. Na het loslaten van verdriet komt er ruimte voor nieuwe energie.

In de herfst zien we hetzelfde gebeuren: na het loslaten van de bladeren van de bomen ontstaan nieuwe knoppen en kan de boom volgende lente/zomer weer tot leven komen. Het loslaten is dus een essentieel onderdeel van het leven.

Jullie hexagram is opgebouwd uit (onder) De Berg en (boven) De Donder. De Donder probeert de Berg van zijn voetstuk te plaatsen. Dit kun je uitleggen als: probeer je door deze heftige periode niet uit uit lood te laten slaan. Blijf bij jezelf.

In dezelfde sfeer van hexagram 62, had ik hexagram 18 voor mezelf getrokken. Dat heet: Werk aan het Bedorvene. Hoewel dit vrij zwaar klinkt, mag ook ik loslaten dat wat niet meer bij me past (dat wat bedorven is). Ook dan ontstaat er weer ruimte voor vernieuwing.

Mijn hexagram is opgebouwd uit (onder) Wind en (boven) Berg. De Berg probeert de Wind tegen te houden. De Wind laat zich echter niet tegenhouden dus het zit wel goed met dat loslaten, ook al is het een grote uitdaging. Het proces gaat gewoon door, terwijl de blaadjes vallen.