De lente komt eraan! (en 3 leuke manieren om erbij stil te staan)

Over de hele wereld wordt de periode van begin februari gevierd als het begin van de lente. De aloude tradities vieren op 1-2 februari Imbolc en de Chinezen vieren op 3-4 februari Li Chun. Beide feesten symboliseren het begin van de lente, van een frisse nieuwe start van het jaar, van nieuwe energie opdoen.

Mijn manier om bij het begin van de lente stil te staan, was een wandeling maken. Man, wat was het vies, nat, koud en miezerig weer. Dit is nog geen typisch lente-weer voor mij 🙂 Maar toch zag ik overal nieuwe knoppen in struiken en planten tevoorschijn komen. Dit symboliseert voor mij ook het werken aan de I Ching / Yi Jing cursus die ik aan het opzetten ben. Op de achtergrond gebeurt heel veel, om mijn resultaat te laten zien. Voor nu ben ik nog bezig om alle kennis die ik heb te bundelen tot een fijne cursus, oftewel de knoppen vullen zich met inhoud. Nog even geduld voordat het resultaat zichtbaar is. Net zoals je nog even geduld moet hebben tot de lente zich echt ontvouwt.

Vroege lente, een Chinese manier om te vieren.

Een andere, leuke manier om stil te staan bij Li Chun is de traditie van de balancerende eieren. Op deze dagen is het mogelijk om een ei rechtop op een gladde, vlakke ondergrond te laten staan. Dit komt omdat de zon en de maan op deze dag uitgelijnd staan en daardoor het zwaartekrachtveld van de aarde verandert.

Vroege lente, een Keltische of traditionele manier om te vieren

Wil je op Keltische of traditionele manier van het begin van de lente stilstaan, maak dan eens een graanpop of Brigid’s Cross. Van het laatste graan van de oogst van het afgelopen jaar vlecht je een pop. Bestrooi deze met overgebleven graankorrels om de terugkeer van nieuwe landbouwgewassen te symboliseren.

Vroege lente en de Yi Jing / I Ching

Het Yi Jing trigram dat bij de vroege lente hoort, is de Donder. Dit staat voor een explosieve kracht die tot leven komt. Deze periode zullen alle planten, bomen en struiken weer nieuwe knoppen vormen en naar mate het warmer weer wordt zul je zien dat deze knoppen “op springen” staan. Ze zitten dan zo vol van nieuwe, jonge blaadjes dat ze niet anders kunnen dan explosief opengaan.

Dit lijstje met manieren om bij het begin van de lente stil te staan is natuurlijk bij lange na niet volledig. Daarom mijn vraag: wat zijn jouw rituelen om bij het begin van de lente stil te staan? Sta je er ĂĽberhaupt bij stil?